Historie

Vanouds de Roskam

 

De Roskam heeft oude papieren. Een herberg bij de kerk in Nunspeet was er al in het jaar 1551 en de naam Roskam is aan de herberg verbonden sinds 1785.

 

In 1828 lagen in de Roskam de plannen ter inzage voor de Zuiderzeestraatweg. De nieuwe doorgaande weg tussen Amersfoort en Zwolle tussen de dorpskerk en de Roskam door. De Roskam was niet alleen een pleisterplaats voor doorgaande reizigers, maar was ook café en vergaderplaats. In de loop der eeuwen zijn in de Roskam meer dan duizend veilingen gehouden van huizen, molens, landgoederen, grond en gewassen.

 

In 1855 ontstond brand in de stal van de Roskam. De brand sloeg over naar de kerk en naar huizen aan de Dorpsstraat. Dertig mensen werden dakloos en de kerk brandde af. Met een collecte, waaraan vanuit het hele land werd bijgedragen, werden de getroffenen geholpen. Het dorp en de kerk werden weer opgebouwd, aanbestedingen daarvoor vonden plaats in de Roskam. Het gedenkwaardige jaartal 1855 staat op de gevelsteen naast de ingang van de Roskam.

 

 

Vanouds de Roskam

Een oude foto van de Roskam laat hier duidelijk zien hoe Nunspeet en specifiek de Roskam zich heeft ontwikkeld. Kom de geschiedenis van de herberg, het café en restaurant zelf beleven in de dorpstraat.

Vanouds de Roskam